Bodybuilding Evolved

No more bro-science!

Όσο περισσότερο αναψυκτικά πίνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα καρκίνου

Τα περισσότερα ζαχαρούχα γλυκά αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων που πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου. Γάλλοι επιδημιολόγοι, που συνδέονται με τη Σορβόνη ανακάλυψαν. Η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες γάλλοι χρήστες του Διαδικτύου, εμφανίστηκε στο BMJ.

Μελέτη
Οι ερευνητές στρατολόγησαν τους 101.257 συμμετέχοντες στη μελέτη μέσω του Διαδικτύου το 2009. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας άνω των 18. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπιναν σχετικά λίγα αναψυκτικά. Οι μη ζαχαρωμένοι χυμοί φρούτων ήταν οι πιο δημοφιλείς σε αυτόν τον ερευνητικό πληθυσμό.


Αποτελέσματα
Όσο περισσότερα αναψυκτικά με σάκχαρα ή χυμούς φρούτων οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπιναν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο.

Κάθε 100 χιλιοστόλιτρα χυμού ή αναψυκτικών ημερησίως αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου κατά 12-19 τοις εκατό.

Τα αναψυκτικά με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων δεν αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στον πληθυσμό που μελετάται η πρόσληψη αναψυκτικών - και ασφαλώς η πρόσληψη ελαφρών αναψυκτικών - ήταν χαμηλή. Ίσως ήταν πολύ χαμηλό για να ανιχνεύσει οποιεσδήποτε επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών που προκαλούν καρκίνο.

Συμπέρασμα
"Σε ένα πλαίσιο όπου η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αμφισβητεί το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων των επιστημονικών δεδομένων που υποστηρίζουν την εφαρμογή του φόρου επί των ζαχαρούχων ποτών, τα αποτελέσματα αυτής της παρατηρητικής μελέτης δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο γενικού καρκίνου και καρκίνου του μαστού », γράφουν οι Γάλλοι μελετητές.

"Αξιοσημείωτο είναι ότι 100% χυμοί φρούτων σχετίζονταν επίσης με τον κίνδυνο συνολικού καρκίνου σε αυτή τη μελέτη."

Αν αυτά τα αποτελέσματα επαναληφθούν σε περαιτέρω μελέτες προοπτικής μεγάλης κλίμακας και υποστηρίζονται από μηχανιστικά πειραματικά δεδομένα και δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στις δυτικές χώρες, τα ποτά αυτά θα αποτελούσαν έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου, πέρα ​​από τον καλά εδραιωμένο αντίκτυπό τους καρδιομεταβολική υγεία. "

"Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη συνάφεια των υφιστάμενων συστάσεων για τη θρέψη για τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχου ποτού, συμπεριλαμβανομένου του 100% χυμού φρούτων, καθώς και δράσεις πολιτικής, όπως οι περιορισμοί της φορολογίας και της εμπορίας που αφορούν τα ζαχαρούχα ποτά, οι οποίες ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου".

+Πηγή : BMJ 2019;365:l2408

Tags: ζαχαρωμένοι, χυμοί, φρούτων, καρκίνος